Kayıtlar

Temmuz, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ÇOBAN KÖFTE

Resim
bu tarifi geçen yıl ARDA' nın Mutfağı tv programında yapmıştı fırın poşetinde tüm malzemenin birlikte pişmesi bana cazip geldi , bir kaç keredir yapıyorum, severek yiyoruz... ARDA' nın MUTFAĞI   Köfte Harcı İçin Malzemeler 250 gr. orta yağlı kıyma 1 orta boy soğan 2 avuç galeta unu veya bayat ekmek içi 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kekik 1 tutam maydanoz Tuz-karabiber Sebze Harcı için Malzemeler 1 kabak 2 patlıcan 3-4 taze patates 3 domates 5-6 diş sarımsak 3 adet sivri biber 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz-karabiber     YAPILIŞI:       köfte malzemesi ile köfteleri yapıp küçük küçük yuvarlayın.  bütün sebzeleri soyup kuşbaşı doğrayın  tüm sebzeleri bir kaba koyup zeytinyağı ve baharatlarla harmanlayın   sebzeleri yatay olarak  fırın poşetine doldurun, üzerine köfteleri dizin   domates-biber salçalar

KURU FASULYE

Resim
                 KIYMALI TARHANA ÇORBASI                 DOMATES SOSLU KÖFTE                                PİLAV Ramazan'ın 20. gününü de geride bıraktık, ben bu akşam için kuru  fasulye-pilav düşünmüştüm eh çorbasız olmaz derken bu akşamı da geçirmiş olduk... MALZEMELER: 2 bardak kuru fasulye sıvı yağ -1 kaşık margarin (isteğe bağlı) 1 tane kuru soğan 1 domates 1 kaşık biber salçası 1 kaşık domates salçası tuz YAPILIŞI: Kuru fasulyeleri bir gece önceden ya da en az 4-5 saat önceden sıcak suyun içerisine koyup kabartıyoruz. midenize dokunur diye korkarsanız pişirmeden önce bu suyu döküp 10 dk kadar haşlayabilirsiniz. Düdüklü tencereye soğanı doğrayıp yeterince sıvıyağını ekleyip kavurmaya başlıyoruz. salçaları ekleyip 1 büyük domates doğruyoruz iyice kavrulunca tahmini 5 bardak kadar sıcak su -tuz koyuyoruz.   Zeytinyağlı yapacaksak 1 çay kaşığı toz şeker ilave ediyoruz, Vee kuru fasulyeleri tencereye koyup düdüğü indikten sonra tahmini 15 dk pişiriyor

HASAN PAŞA KÖFTESİ

Resim
MALZEMELER:  500 gr kıyma 1 adet orta boy soğan 2 dilim bayat ekmek Maydanoz 2 diş sarımsak Kırmızıbiber, karabiber, tuz, 3 adet orta boy domates Her köfte için 1 parça kaşar peyniri PÜRE İÇİN:   3-4 tane haşlanmış patates   bir parça tereyağı  tuz  YAPILIŞI:  patatesleri soyup haşlayın, süzün sıcakken tereyağını ve tuzunu koyup iyice ezin.   soğanı-sarımsağı  rendeleyip kıyma , ekmek ve baharatları koyarak köfteyi yoğurun limon büyüklüğünde parçalar kopararak ortası çukur köfteler yapın ve tepsiye dizerek 10-15 dk kadar fırınlayın,  fırından çıkarıp üzerlerine püreyi paylaştırın, 3 domatesi rendeleyip az sıvı yağda soteleyip sos haline getirin,   1 er parça kaşar koyup, sosu da tepsiye döktükten sonra kaşarlar eriyinceye kadar fırınlayın...

TİRAMİSU (kedidili ile)

Resim
ne zamandır aklımda olan yapmak için bahane aradığım bir tarif sevgili  SAĞLIKLIMUTFAK   Hilal hanımdan, labnesi çok değil harika bir kreması var kedidili ile yapıldığı için sanki daha da hafif ben çok beğendim, yapacaklara kolay gelsin... MALZEMELER:   1 paket kedidili bisküvi    1,5 bardak sıcak su ve şekerle yapılmış nescafe  500 ml süt   1 yumurta sarısı  4 kaşık şeker  3 kaşık labne  3 kaşık un  1 paket vanilya    YAPILIŞI:   Un, yumurta sarısı, şeker bir tencereye konur. Üzerine yavaş yavaş  süt ilave edilerek orta ateşte karıştırılarak  pişirilir.   göz göz olmaya başlayınca altı kapatılır. Labne peyniri ve vanilya ilave edilerek  ara ara karıştırılarak ılık hale getirilir. Kedidili bisküviler tırtıklı bir bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesilir. Demlenmiş ılık kahveye batırılıp çıkarılarak  20-22 cm bir kelepçeli  kalıba yan yana dizilir. Tabanına da da bisküviler yine kahveye  batırılarak dizilir.  kremanın yarısı kalıba dökülür. Üzerine yine ka

TARÇINLI-KARANFİLLİ KIRMIZI ERİK SUYU veeeee....

Resim
Eve aldığım erikler çok ekşi çıkınca kaynatarak değerlendirdim, iftar için buzzzz gibi üstelik miss gibi tarçın ve karanfil kokulu...      MALZEMELER:      1 kilo kırmızı erik      2 bardak toz şeker   yeterince su  2 çubuk tarçın       5-6 tane karanfil   YAPILIŞI: Erikleri yıkayıp tencereye koyun, üzerine tencerenin yarısına gelecek kadar su, tarçın ve karanfilleri ekledikten sonra erikler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın, daha sonra tel süzgeç yardımıyla başka bir tencereye süzün ve şekerini ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.    Şeker ayarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsinz. VİŞNE SUYU  vişneleri şekerle birlikte ezip süzgeçten geçirerek suyunu çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi şekerle kaynatıp  süzerek de suyunu da kullanabilirsiniz...

DEMİR TATLISI-DEMİRLİ

Resim
 BURSA' nın Orhangazi ilçesine bağlı köylerde bu tatlının nişan ve düğün törenlerinde yapıldığını biliyorum, aslında Erzurum ilimize ait bir tatlıymış ama nasılsa buralara kadar gelmiş ve özel günlerin özel bir tatlısı oluvermiş. Ben tatlının tarifini  ve kalıbını bizim ailede tek yapan NECMİYE Halamdan aldım, artık o kadar usta olmuş ki göz kararı yapıyor ama aşağı yukarı bir tarif oluşturduk..            HAMURU İÇİN:         3 YUMURTA   1 BARDAK SU   3 KAŞIK NİŞASTA    1 -1,5 BARDAK UN ( kıvamı ayarlayabilmek için un veye su ilavesi yapabilirsiniz) YARIM ÇAY KAŞIĞI KABARTMA TOZU   1 ÇİMDİK TUZ                 ŞERBETİ: 3 BARDAK ŞEKER  2 BARDAK SU   BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU              YAPILIŞI   :     öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım, hamurumuzu çırpıp krep hamurundan daha koyu kıvamına getirelim  .   TENCEREMİZE 2 PARMAK KADAR YAĞ KOYUP DEMİRİ DE İÇİNE KOYARAK KIZDIRALIM.  DEMİR KIZDIĞINDA ÜZERİNİ GEÇMEYECEK ŞEKİLDE HAMURA BATIRIP (Y

KAÇAMAK

Resim
eşimin çok severek yediği bir göçmen yemeği KAÇAMAK... peynirli..kıymalı..kuşbaşılı ve sade soğanlı yapılabiliyor, benim evlendikten sonra kayınvalidemden gördüğüm bir yemek ustası değilim kendi ağız tadımıza göre yapmaya çalışıyorum...  MALZEMELERİMİZ:  kuşbaşı et....300 gr mısır unu...5-6 tane kuru soğan  ve sıvı yağ                                                                üzeri için tereyağ kuru soğanları salataya doğrar gibi doğrayıp az tuzla ve az sıvı yağla karamelleşene kadar kavuruyoruz.  etlerimizi haşlayıp 1 parça tereyağı ile lezzetlendiriyoruz                                       tepsinin altına soğanları yayıyoruz                      üzerine etleri yayıyoruz ve tepsiyi bir kenarda beklemeye  alıyoruz...  tencereye yaklaşık 1 litre su koyup içerisine 1 patatesi minik minik doğruyoruz az tuz atarak patatesler                                                       yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz  üzerine 300 gr mısır ununu döküp delikler açıyoruz b

SULTAN KEBABI

Resim
SULTAN KEBABI beğenerek takip ettiğim  ARDA'nın MUTFAĞI   na ait. Ramazanda iftara gelecek misafirleriniz için doyurucu bir o kadar da lezzetli bir kebap, biz çok beğendik sizlerin de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. MALZEMELER:  250 gr kuşbaşı et (ben dana kullandım) 2 adet yufka 100 gr bezelye 1 adet patates  küçük küp doğranmış  1 adet kabak vardı ben kullanmadım 1 adet havuç  küçük küp doğranmış 1 adet soğan  yemeklik doğranmış 3 diş sarımsak ezilmiş 1 tatlı kaşığı domates salçası ½ su bardağı su 1 yemek kaşığı tereyağı Tuz Karabiber BEŞAMEL SOS:   1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı tereyağı Tuz Karabiber   Üzeri için: 100 gr kaşar peyniri rendesi   YAPILIŞI:  --öncelikle etim dana olduğu için düdüklü tencerede bir süre haşladım, kuzu eti ile yapılacaksa gerek yok.  --Ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin, soğanları ve haşlanmış etleri ekleyerek renkleri dönene kadar kavurun.  --Ardından  patate