7 Temmuz 2014 Pazartesi

DEMİR TATLISI-DEMİRLİ

 BURSA' nın Orhangazi ilçesine bağlı köylerde bu tatlının nişan ve düğün törenlerinde yapıldığını biliyorum, aslında Erzurum ilimize ait bir tatlıymış ama nasılsa buralara kadar gelmiş ve özel günlerin özel bir tatlısı oluvermiş.
Ben tatlının tarifini  ve kalıbını bizim ailede tek yapan NECMİYE Halamdan aldım, artık o kadar usta olmuş ki göz kararı yapıyor ama aşağı yukarı bir tarif oluşturduk..
           HAMURU İÇİN:     

  •  3 YUMURTA  
  • 1 BARDAK SU  
  • 3 KAŞIK NİŞASTA   
  • 1 -1,5 BARDAK UN ( kıvamı ayarlayabilmek için un veye su ilavesi yapabilirsiniz)
  • YARIM ÇAY KAŞIĞI KABARTMA TOZU  
  • 1 ÇİMDİK TUZ   

            ŞERBETİ:

  • 3 BARDAK ŞEKER
  •  2 BARDAK SU 
  •  BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU  

           YAPILIŞI   :    
öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım, hamurumuzu çırpıp krep hamurundan daha koyu kıvamına getirelim . 
 TENCEREMİZE 2 PARMAK KADAR YAĞ KOYUP DEMİRİ DE İÇİNE KOYARAK KIZDIRALIM.
 DEMİR KIZDIĞINDA ÜZERİNİ GEÇMEYECEK ŞEKİLDE HAMURA BATIRIP (YARIM) HEMEN YAĞA SOKUN 2-3 DK SONRA HAFİF SALLAYARAK TATLIYI DEMİRDEN KURTARIN..
HER DEFASINDA DEMİRİ KIZDIRIP ÖYLE HAMURA BATIRIN...
 KIZARANLARI SERVİS TABAĞINA ÇIKARIN..
 ILINMIŞ OLAN ŞERBETİN İÇİNE TATLILARI ATIP 2 DK BEKLETİP HEMEN ÇIKARIN..  ŞERBETLİ İSTEMEZSENİZ  DİREK PUDRA ŞEKERİ EKİP YİYEBİLİRSİNİZ...
KURU OLARAK BU ŞEKİLDE SAKLAYIP YİYECEĞİNİZ ZAMAN ŞERBETLEYEBİLİRSİNİZ
            TATLIMIZ SERVİSE HAZIR...



İFTAR İÇİN MENÜ ÖNERİLERİ

                             YAYLA ÇORBASI.. KARNIYARIK ..PİLAV...SU MUHALLEBİSİ                       ETLİ KURU FASULYE...BADEMLİ PİL...