31 Mart 2010 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN--BİBER DOLMASI







bir BURSA lı olarak birkaç yıl öncesine kadar çarşıda, baharatçılarda dizi dizi sarkan bu kuru dolmalıklar hiç ilgimi çekmezdi Bursa nın havası çok rutubetli olduğu için sebze kurutmak pek mümkün olmuyor o sebeple sanırım yemek listemizde pek yoktur.Denemeyenler için şiddetle tavsiye ediyorum etlisi,zeytinyağlısı harika oluyor....
MALZEMELER:
15 BİBER-15 PATLICAN KURUSU
2 bardak pirinç[her dolma için 1 kaşık hesaplayabilirsiniz]
3-4 tane kurusoğan
1,5 kaşık biber(antep) salçası
1 kaşık domates salçası
zeytinyağı-tuz-dolma baharı-kurunane-kıyılmış maydanoz
1-limonsuyu
YAPILIŞI:
Normal zeytinyağlı dolma içi hazırlıyoruz,soğanları zeytinyağında kavurup pirinçleri ekliyoruz pirinçler şeffaflaşıca salçasını koyup 1 bardak sıcak su ekleyip çekmesini bekliyoruz,altını kapatıp baharatları koyup dinlendiriyoruz. büyükçe bir tencerede suyu kaynatıp önce biberleri sonra patlıcanları çatal batacak kadar haşlıyoruz 15 dk kadar daha sonra biraz soğutup üzerlerinde 2 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup yan yan tencereye diziyoruz(alta patlıcanlar,üste biberler) hepsi bittikten sonra 1,5 bardak sıcak su, biraz zeytinyağı ve limon suyunu koyup üzerine porselen bir tabak kapatıp pirinçler şişinceye kadar 20-30 dk arası pişiriyoruz fazla suyu varsa süzüp servis tabağına diziyoruz.



İFTAR İÇİN MENÜ ÖNERİLERİ

                             YAYLA ÇORBASI.. KARNIYARIK ..PİLAV...SU MUHALLEBİSİ                       ETLİ KURU FASULYE...BADEMLİ PİL...